Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κέρκυρα: Ενα διαμάντι του Ιονίου !!!

Πασίγνωστη για το Ποντικονήσι, το Αχίλλειο που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, το μοναδικό Σιδάρι στα βορειοδυτικά, την Παλαιοκαστρίτσα, ένα παντοτινά must τουριστικό θέρετρο και την αχανή παραλία του Αγίου Γεωργίου με τις αμμοθίνες

 Φτάνοντας στον Νότο, πρώτο μέλημα του επισκέπτη να επισκεφθεί την αχανή παραλία του Αγίου Γεωργίου με τις αμμοθίνες και φυσικά τη ρηχή λίμνη των Κορισσίων.
Επιστρέφοντας από την τεράστια αυτή παραλία με την καφεκόκκινη ακτή, η οποία διαθλάται καταπληκτικά στα πενταδιάφανα νερά, ανεβαίνουμε στους Αργυράδες, ένα κεφαλοχώρι του Νότου που παρουσιάζει ενδιαφέρον για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, διατηρώντας πάμπολλα στοιχεία από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Βασικά ολόκληρη η περιοχή φημίζεται για τις παραλίες της με την ψιλή άμμο και νοτιότατο σημείο ο Κάβος, ο οποίος πρωτοστατεί στα διεθνή κοσμοπολίτικα δρώμενα...
Τι πρέπει απαραίτητα να δείτε στην πόλη
Στην πόλη της Κέρκυρας, αυτό το διαμάντι του Ιονίου, αυτό το πανέμορφο και παγκόσμια γνωστό νησί, σαν αιχμή της πολιτιστικής του έκφρασης και ιστορικής του καταβολής έχει την πρωτεύουσά του. Η Κέρκυρα με το παλιό φρούριο και το διπλό τείχος να διαχωρίζεται από την τεχνητή τάφρο, την «Κοντραφόσσα», και φυσικά εσείς θα διαβείτε τη γέφυρα, θ ανεβείτε στο φρούριο και θα χαρείτε τη νυκτερινή όψη της πόλης.
 Ακόμη αξίζει κανείς να επισκεφτεί την Ιόνιο Ακαδημία, το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1824 από τον Φιλέλληνα Λόρδο Γκίλφορντ. Φυσικά υπάρχει το εντυπωσιακό κτίριο της Παλαιάς Νομαρχίας στη θέση που παλιά βρισκόταν το σπίτι του Ιωάννη Καποδίστρια και βέβαια άξιον επίσκεψης είναι και το μουσείο Σολωμού, όπως και οι εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, της Παναγίας Σπηλαιώτισσας, της Παναγίας Κρεμαστής και της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας.
Πλώρη για τους Οθωνούς...
Τα Διαπόντια Νησιά είναι το πλέον απόμακρο προς τα δυτικά νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας. Αποτελούνται από το Μαθράκι, την Ερείκουσσα και τους Οθωνούς. Ανάμεσα στον Αρίλα και τον Αγιο Στέφανο απλώνεται στη θάλασσα το ακρωτήριο και δίπλα το μικρό λιμανάκι απ όπου και αποπλέουμε για τα δυτικά απώτατα της Ελλάδας.
 Το πρώτο φως στο Ποντικονήσι...
 Οι Οθωνοί εκτείνονται λοιπόν, καθώς ερχόμαστε από το Μαθράκι, από το δυτικότερο σημείο αριστερά με το ψηλότερο σημείο του νησιού, μέχρι κάτω τον φάρο στη δεξιά μεριά, σβήνοντας το νησί πέρα στα βράχια στο βορειοανατολικότερο σημείο του. Μια αχλύς, μια αραιή συννεφιά καλύπτει συνήθως τη βουνοκορφή. Ο οικισμός κάτω στο λιμάνι δείχνει καινούργιος με τα τρεις δεκάδες περίπου διώροφα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, αλλά βέβαια το χωριό είναι επάνω. Και εδώ το νησί είναι πράσινο και εδώ πεύκα και κυπαρίσσια!
Είμαστε στον τελευταίο επίγειο παράδεισο της Ελλάδας, στο δυτικότερο σημείο της, στο νησάκι στους Οθωνούς και έχουμε τη χαρά να είμαστε μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Οθωνών, τον κ. Χριστόφορο Κατέχη.
Με το μοναδικό όχημα της Κοινότητας, αυτό που η Πολιτεία έχει παραχωρήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι παράλληλα και πυροσβεστικό όχημα, ξεκινάμε το ταξίδι ανακάλυψης αυτού του υπέροχου νησιού και με ξεναγό τον πρώτο πολίτη των Οθωνών δεν χορταίνουμε τις εικόνες που περνάνε από μπροστά μας με απίθανους ρυθμούς.
Το νησί είναι καταπράσινο, εκπληκτικό, πολλά κυπαρίσσια και κέδροι. Οι οικισμοί που υπάρχουν στο νησί είναι δώδεκα και η συγκοινωνία γίνεται με αγροτικά αυτοκίνητα.

 Τέλος η Ασπρη Αμμος και η Σπηλιά της Καλυψώς είναι και φαντάζουν εξωτικά μέρη.
Πώς θα πάτε
  • Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές συνδέουν την Κέρκυρα με Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο, ενώ με Αθήνα πτήσεις γίνονται και από την Aegean.
  • Με υδροπλάνα η Κέρκυρα συνδέεται με Ιωάννινα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Πάτρα και Παξούς.
  • Με πλοίο συνδέεται η Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα, την Πάτρα, τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά, εκτός βέβαια των γνωστών μεγάλων λιμανιών της Ιταλίας.
  • Ειδικότερα για τα Διαπόντια Νησιά, εκτός από το νέο λιμάνι της Κέρκυρας, μπορείτε να αποπλεύσετε και από Σιδάρι-Αγιο Στέφανο.
  • Τέλος υπάρχει και το ΚΤΕΛ με αναχωρήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 Η Κέρκυρα είναι ένα νησί που οπωσδήποτε δεν χρειάζεται συστάσεις, έχει τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα, ένα πραγματικό διαμάντι του Ιονίου πελάγους.

πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου