Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Το δάσος Πολυδενδρίου Λάρισας Αγιάς και το βασιλικό κτήμα




ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ
  Στο κέντρο των Μύθων, των Παραδόσεων, της Ιστορίας, τo τέως Βασιλικό δασόκτημα Πολυδενδρίου προκαλεί τους επισκέπτες του να συμμετάσχουν σε ένα ειδυλλιακό «ταξίδι» στο κατάφυτο Μαυροβούνι. Από την τεράστια έκταση του δάσους του Πολυδενδρίου, το οποίο έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ένα μικρό τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό και έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων. Στις υπόλοιπες εκτάσεις, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  Για να πάτε, θα ξεκινήσετε από την Αγιά, θα στρίψετε δεξιά στην παραλία του Αγιόκαμπου και θα ακολουθήσετε την ταμπέλα προς Πολυδένδρι.
Μέσα στο κτήμα υπάρχουν και δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία, που έχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Πεζοπορία - Ποδήλατο Βουνού & Παρατήρηση πουλιών στο Δάσος Πολυδενδρίου
Β. ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA
Το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:
Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα, και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)».
Στον Δήμο Μελιβοίας οι πιο εκτεταμένες και σημαντικές είναι οι δύο περιοχές Natura 2000 – Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) που αναφέρονται παρακάτω και οι οποίες, μέσα στα όρια του Δήμου έχουν τα ίδια χερσαία όρια με τις «Περιοχές Ειδικής Προστασία της Ορνιθοπανίδας» (SPA).
1. Αισθητικό Δάσος Όσσας.
Η περιοχή περιλαμβάνει το Δασικό Σύμπλεγμα του όρους Όσσα, από την ακτογραμμή μέχρι την υψηλότερη κορυφή του Προφ. Ηλία (1980μ.), εκτός των ορίων Δ. Μελιβοίας. Οι ευνοϊκές περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες με υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων, αποτέλεσμα των ανατολικών ανέμων, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υπέροχου δασικού συμπλέγματος με πολλούς ειδικούς οικότοπους, προσφέροντας αυξημένη ποικιλότητα βλαστητικών τύπων χλωρίδας και πανίδας που καθιστούν την Όσσα ένα φυσικό βοτανικό κήπο με πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα.
2. Κάρλα – Μαυροβούνι - Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου.
Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει το όρος Μαυροβούνι, δύο ταμιευτήρες νερού στην περιοχή της παλιάς λίμνης Κάρλας και την πηγή Κεφαλόβρυσο στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Διαθέτει ποικιλία γεωμορφολογικών σχηματισμών και μεγάλη ποικιλία τύπων οικοτόπων. Υπάρχουν εκτεταμένα και ικανοποιητικά διατηρημένα δάση φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών και μεγάλη ποικιλότητα πουλιών και κυρίως αρπακτικών στο Μαυροβούνι, όπως και σημαντική ποικιλότητα ερπετών, αμφίβιων, θηλαστικών και ψαριών, τα περισσότερα από τα οποία είναι «είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος».
 Μαυροβούνι 

Δασωμένοι λόφοι με βοσκοτόπια (που διασπούν το δάσος), φαράγγια με γκρεμούς και πυκνή βλάστηση στην πλευρά της θάλασσας. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η δασοπονία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι. Υπάρχουν αραιοί οικισμοί. Σημαντική περιοχή για τα αρπακτικά και για τον Μαυροπετρίτη Falco eleonorae που περνάει εδώ το καλοκαίρι του. Αναπαραγόμενα είδη είναι ο Σφηκιάρης Pernis apivorus (5+ζεύγη), ο Ασπροπάρης Neophron percnopterus, ο Φιδαετός Circaetus gallicus, το Σαΐνι Accipiter brevipes, η Αετογερακίνα Buteo rufinus (2+ ζεύγη), ο Κραυγαετός Aquila pomarina, ο Σταυραετός Hieraaetus pennatus, ο Πετρίτης Falco peregrinus (2 ζεύγη), η Χαλκοκουρούνα Coracias garrulus και η Μεσοτσικλητάρα Dendrocopos medius. 

Κυριότερα Είδη Πανίδας: αγριόγατα ΛΥΓΞ (LYNX), ΛΥΚΟΣ, ΖΑΡΚΑΔΙ, ΛΑΓΟΣ, ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝO, κ.α. 

Το δημόσιο Δάσος Πολυδενδρίου, με εμβαδόν 34.791 στρέμματα, απλώνεται στις ΒΑ πλαγιές τη οροσειράς του Μαυροβουνίου και καταλαμβάνει μία έκταση με πολύπτυχη μορφή, η οποία εκτείνεται σε υψόμετρο 1054μ. Μέχρι τα παράλια του Αιγαίου πελάγους, διαπλατυνόμενη προς τα κάτω. Βόρεια οριοθετείτε από το Ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» και νότια από το ρέμα «Ρακοπόταμος».
Η ποικιλία της χλωρίδας και Πανίδας του και οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους το καθιστούν ένα χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον, που προσφέρεται για επισκέψεις και πλήθος δραστηριοτήτων.
Επίσης, η εκμετάλλευση του ως παραγωγικό δάσος προσφέρει εργασία στους κατοίκους της γύρω περιοχής. Τα παραγόμενα δασικά προϊόντα είναι κυρίως καυσόξυλα δρυός, οξιάς και αείφυλλων πλατύφυλλων, ξυλάνθρακες και τεχνική ξυλείας οξιάς, δρυός και καστανιάς. 
ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ
Η περιοχή του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου χαρακτηρίζεται από τις έντονες αντιθέσεις του. Από την μια οι όμορφες ακτές του και από την άλλη ο επιβλητικός του ορεινός όγκος, με τα πανέμορφα δάση και τις απόκρημνες χαράδρες και φαράγγια που κάνουν το τοπίο απλά μαγευτικό.Τα δύο φαράγγια που δεσπόζουν στην περιοχή και τραβούν την προσοχή είναι το φαράγγι της ΚΑΛΥΨΩΣ και το φαράγγι του Πολυδενδρίου.
Τοπία, πραγματικά, απαράμιλλης ομορφιάς και σαγήνης, στα οποία διοργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, χωρίς να αλλοιώνουν και να μεταβάλουν την αυθεντικότητα και φυσικότητα του τοπίου.
Φαράγγι του Πολυδενδρίου. Μία πανέμορφη διαδρομή που ξεκινά από το καταπράσινο Μαυροβούνι, με τις εναλλασσόμενες εικόνες πυκνής βλάστησης και φυσικών λιμνών, που καταλήγει στο Αιγαίο. Στην περιοχή υπάρχουν αναρριχητικές υποδομές για την άσκηση δραστηριοτήτων ορειβασίας και αναρρίχησης.Εκεί υπήρξε και η εξοχική βασιλική κατοικία, το βασιλικό κτήμα του Πολυδενδρίου.

 Το δάσος Πολυδενδρίου, γνωστό και ως εξοχικό κτήμα της πρώην βασιλικής οικογένειας απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Βρίσκεται στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 1054μ και καταλαμβάνει έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων αρκετά παραλιακά στρέμματα, με καταπληκτικές παραλίες.Έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικός Δρυμός. Σε όλη την έκταση του δασοκτήματος υπάρχει μεγάλη ποικιλία βλάστησης με δρυς, οξιές, έλατα και καστανιές, ενώ το δάσος αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πανίδας.
Μέσα στο κτήμα υπάρχουν και δύο εκκλησίες του 16ου αιώνα αφιερωμένες στην Παναγία. Πρόκειται για τον ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου και για τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Και οι δύο ναοί έχουν ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Στο δάπεδο του πρώτου ναού υπάρχουν αρχαίες επιγραφές, ένδειξη ότι εκεί προϋπήρχε αρχαίο ιερό. Το δάσος Πολυδενδρίου ήταν παλιό οθωμανικό τσιφλίκι, αγοράστηκε το 1906 από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. Για την τέως βασιλική οικογένεια ήταν κυρίως ένας τόπος εξοχής και κυνηγιού. 







Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


















πηγη Γρηγορης Καλαγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου